Silloin tällöin tulee vastaan kysymys "minkä värinen rottani on?" Värejä rotilta löytyy kaikkea mustasta valkoiseen ja siltä väliltä, on kuviollista, on pointillista (siamese, himalayan), on huskya joka vaalenee vanhetessaan, ja on yksiväristä ja tikattua. Näiden lisäksi rotilla on erilaisia turkinlaatuja, ja jopa korvissa on eroa. Seuraavaksi asiaa jälkimmäisestä.
Korvat:
Korvissa rotilla on kaksi vaihtoehtoa: normaali, Suomessa yleisempi pystyt korvat, ja pään sivulle sijoittuneet dumbo-korvat. Dumboissa on vielä kahta erimallista korvaa, pyöreämmät ja suipot. Dumbokorvia ei kannata sekoittaa ns. hattukorviin, joka on enemmänkin pystykorvaisen rotan korvien mökötysasento.
Karvanlaatu:
Tässä löytyy jo enemmän vaihtelua. Karvanlaatuja löytyy perinteisestä sileäkarvaisesta pitkäkarvaiseen ja täysin karvattomaan.
Sileäkarvaiset:
Tämä on ns. perusmalli. Villirotta on sileäkarvainen, ja useimmat lemmikkirotat ovat sileäkarvaisia. Tässä muunnoksessa rotan karva on sileä, usein silkkinen ja vartalonmyötäinen.
Rex:
Tämä on toiseksi yleisin muunnos. Rex-rotalla on kihara, vanhetessa hieman harventuva karva. Pitkät päällyskarvat saattavat olla karkeahkoja, mutta alusturkki on parhaimmillaan pumpulinpehmeä. Näyttelyihin karkeammat päällyskarvat nypitään pois.
Tupla-rex:
Siinä missä rex-rotalla on yksi kiharakarvaisuutta aiheuttava geeni, on tupla-rexillä niitä kaksi. Tämä aiheuttaa rotissa osittaista kaljuuntumista, ja usein tietynlaista "läikikkyyttä" kun karvojen ja kaljun ihon suhde muuttuu - joskus jopa päivittäin. Turkki - se mitä rotalla on - on kiharaa.
Pitkäkarvaiset rotat:
Tämä on uusi muunnos Suomessa, ja Suomessa on tällä hetkellä kahta pitkäkarvaisuutta aiheuttavaa geeniä. Näitä ovat harley ja velveteen. Harley-rotan turkki on pitempi ja suora, velveteenin turkki on pitkä ja laineikas. Lisäksi joillain sileäkarvaisilla rotilla voi olla pitkähkö päälliturkki, mutta tämä on harvinaista. Harley-rotissa löytyy joskus myös satiini-geeni, joka muuttaa jälleen turkkia.
Karvattomat rotat:
Karvattomuutta voi aiheuttaa useampi geeni tai geeniyhdistelmä. Jotkut tupla-rexit voivat näyttää lähes karvattomilta, mutta yleisemmin Suomen karvattomat rotat ovat fuzz-muunnosta. Näiden lisäksi on mm. shorn-mutaatio. Näistä voi lukea lisää täältä: http://www.ratbehavior.org/CoatTypes.htm
Näyttelyihin saa tänä päivänä ilmoittaa pystykorvaisten lisäksi myös dumboja, karvalaaduista sileitä ja rexiä. Virallisessa luokassa sileäkarvaisilla ja rex-rotilla on omat luokkansa, pet-luokissa (naaraat ja urokset) saavat sileät ja rexit kilpailla samoissa. Tupla-rex, pitkäkarvaiset ja karvattomat eivät saa kilpailla näyttelyissä, mutta näitä varten järjestetään joskus omia match show-luokkiaan.