sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kirja-arvostelut osa 2

Julia Smith: Rotat – lemmikkisi tarpeiden ymmärtäminen ja oikea hoito

Kustantaja: Magnet&Steel
Julkaistu: 2013


Ensimmäinen mielikuva tästä uudesta PetFriendly – kirjasarjaan kuuluvasta suomennetusta rottakirjasta on lyhyt ja ytimekäs, tiivis tietokirja, jossa on runsaasti isoja kuvia. Lähes puolet kirjasta koostuu kuvista, ja itse teksti tuntuu olevan lyhyitä, hyvin tiivistettyjä tietoiskuja rotista. Kun ottaa huomioon, että kyseessä ei ole suomalainen kirja, voi sitä pitää omassa kategoriassaan jopa kohtalaisen hyvänä. Suurimmat virheet kun kirjassa tuntuvat olevan nimenomaan käännösvirheitä. Toisaalta silmiin sattuu myös muutamia kirjoitusvirheitä.

Kirjan suhtautuminen rottiin on selvästi positiivista, ja sen huomaa jo kirjan ensimmäisestä kappaleesta, joka on saanut nimekseen Täydellinen lemmikki. Kirjan mittaan käydään läpi niin rotan erityisvaatimukset lemmikkinä kuin mistä rotat tulevat, niiden yhteys ihmiseen ja muut rotan perusasiat. Rotan väreistä puhuttaessa tulevat esiin suurimmat käännösvirheet, ilmeisesti sen takia, että kirjan kääntäjä ei ole vaivautunut tarkistamaan, mitä nimityksiä rotan väreistä käytetään Suomessa tai mitä värejä Suomesta ylipäätään löytyy. Tästä syystä kirjan sivuilta löytää mm. platinum agoutin, silver fawnin, cream argenten, chinchillan, squirrelin ja roanin. 

Ylipäätään kirjasta ei saa irti mitään valtaisaa uutta informaatioryöppyä, mutta kuitenkin suhteellisen kattavan katsauksen kesyrotan hankintaan, ja siihen millainen eläin ja lemmikki kesyrotta yleisesti ottaen on. Ei ehkä kaikkein paras kirja, jonka voi löytää, mutta toisaalta, huonompiakin löytyy. Kirjan kuvat ovat hyvälaatuisia lähikuvia rotista ja kirjasta löytyy myös muutama kuva kesyrotille sopivista häkeistä, mutta jotka ovat kirjan kuvissa valitettavan tyhjän näköisiä ja virikkeettömiä. Kirjan erikoisuuksista voi mainita rotan historiasta kertovan osuuden, sekä pätkän jossa kerrotaan ”onnenrotista” ja Intian rottatemppelistä.


+ Hienoja kuvia
+ Tietoa rotan elekielestä

- Käännösvirheitä

Kokonaisarvosana 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti