tiistai 8. lokakuuta 2013

Kirja-arvostelut osa 1

Tein keväällä muutamia kirja-arvosteluja SKeYn jäsenlehteen, ja eräiden käänteiden jälkeen ne päätyvät nyt  myös tänne. Toivottavasti niistä on hyötyä.

Minun Lemmikkini: Kesyrotta

Toim. Tuula Nuikka
Kustantaja: Perhemediat
Julkaistu: 8/2012

Minun Lemmikkini -sarjan kirja ”Kesyrotta” on uusi suomalainen kirja kesyrotista. Lapsille tarkoitetun kirjasarjan osana tämäkin kirja sisältää perustiedot rotista, mutta ei syvenny mihinkään erityisen syvällisesti. Parhaiten tämä kirja taitaakin sopia ala-asteikäiselle lapselle, joka haluaa lukea itseään kiinnostavasta eläimestä.

Kirjan perustiedoissa ei tule nopealla lukaisulla esille suurempia virheitä, vaan silmään osuvat ensimmäisenä kuvat. Lähinnä ne kuvat, joissa on kuvatekstin mukaan rottia, mutta itse kuvassa komeilee kesyhiiriä tai pahimmassa tapauksessa jopa gerbiili. Kuvat ovat muutenkin hieman vanhahtavan oloisia, ja useimmat ovatkin tuttuja jo ”Nokkelat Rotat” -kirjasta.

Kirja yrittää kovasti selittää lyhyesti ja ytimekkäästi kaiken mahdollisen rotista, mutta alle 70 sivun mittaisena kirjasta tulee hieman hätiköity tunne. Erityisesti eläinlääkäri-osuus olisi voinut olla syvällisempikin, mutta ottaen huomioon kirjan oletetun kohdeyleisön – lapset – voi kai antaa anteeksi puutteet tällä osastolla. Toisaalta kirjaan on otettu mukaan myös rotan kanssa harrastaminen, näyttelyt ja agility. Pieniä virheitä kirjasta löytyy kyllä, ja omasta mielestäni sinne olisi voinut lisätä kuvan rottahäkistä sen lisäksi, että vain kerrotaan millaisessa häkissä rotan on mahdollista asua. Myöskin maininta rottien eri väreistä ja kuvioista olisi ollut mukava lisä, sillä tässä kirjassa niitä ei mainittu lainkaan.

Kirjaa toimittamassa tai kirjoittamassa ei ilmeisesti ole ollut yhtäkään varsinaista kesyrottaharrastajaa, tai sellainen tunne tästä kovasti tulee. Erikoisinta kirjassa lienee sen lähdeluettelo, josta voi löytää niin Wikipedian artikkelin kesyrotista, Ylen artikkelin rotta-agilitystä kuin Kesyrottayhdistyksen omat nettisivut. Samoin kuin mm. Alias-rottalan kotisivut, joilta on ilmeisesti otettu lähes koko kirjan virike-osa. Myös muutama englantilainen nettisivu on päässyt mukaan lähteisiin. Yhtään kirjaa ei lähdeluettelosta kuitenkaan löydy. Positiivista kirjassa on kuitenkin se, että kirja opastaa lisätietojen tarpeessa olevat SKeYn suuntaan. 


+ Suomalaista tekoa
+ Lähdeluettelo
+ Viittaus SKeYhyn lisätietoa-kohdassa

- Hutaisten tehty
- Lähdeluettelo koostuu lähinnä nettiosoitteista
- Kuvissa rottien sijaan hiiriä/gerbiili

Kokonaisarvosana: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti