perjantai 15. marraskuuta 2013

Kirja-arvostelut, osa 3.

Rats – A Complete Pet Owner’s Manual

Kirjoittajat: Carol Himsel Daly ja Sharon Vanderlip
Kustantaja: Barron’s
Julkaistu: 11/2012



Kahden eläinlääketieteen tohtorin kirjoittama kirja Rats – A Complete Pet Owner’s Manual on saanut jo kolmannen, korjatun painoksensa. Kirja on ensimmäistä kertaa ilmestynyt jo vuonna 1991 Carol Himsel Dalyn kirjoittamana, ja tämä syksyllä 2012 ilmestynyt painos on Sharon Vanderlipin uudelleen kirjoittama versio.  Kirjan kohderyhmänä ovat vanhemmat lapset, mutta uskoisin myös aikuisten, jopa kokeneiden rotanomistajien löytävän kirjasta paljon uutta.

Kirja on kattava paketti tietoa rotista niin numeroina kuin tekstinä ja kuvinakin. Kirjan alusta löytyvät sekä isorotan että mustarotan tiedot rinnakkain, sekä kesyrotan biologiset tiedot numeroina (sis. Kehon lämpötila, sydämen syketiheys sekä hengitystiheys, ruuan ja vedenkulutus per 100/vrk). Rotan värejä ei kirjassa käsitellä, mutta rotan eri variantit kyllä eritellään varsin tarkkaan. Tärkeitä kohtia korostetaan laittamalla lyhyitä ja ytimekkäitä tarkistuslistoja erillisiin laatikoihin, joista ne voi kätevästi tarkistaa. Esimerkiksi eri kuivikelaaduista on tehty vertaileva taulukko, jonka lisäksi niitä käsitellään jokainen erikseen.

Erityishuomiota kirjassa saavat rotan ruokinta ja ravinnontarve sekä rotan terveydenhoito. Ruokintaosuudessa käydään läpi rotan perustarpeet, jonka lisäksi käsitellään energiantarve ja hiilihydraatit, proteiinit, rasvat sekä vitamiinit ja mineraalit jokainen erikseen. Myös yleisruokinta saa oman, perusteellisen käsittelynsä. Terveys-osiossa käydään läpi sairauden merkit niin yleisesti kuin erikseenkin eri sairauksien kohdalla. Silmät, korvat, nenä ja keuhkot on niputettu yhteen, samoin kuin sydän ja verenkiertokin. Sisäelimet, lihakset/luusto sekä hermosto käsitellään erikseen. Sairauksista käsitellään niin paiseet, erilaiset kasvaimet (hyvän/pahanlaatuiset, nisäkasvaimet) sisä- ja ulkoloiset, jalka- ja kynsivauriot, silmäsairaudet, hengitystiesairaudet (keuhkotulehdus, mycoplasma), munuaissairaudet, megacolon, ringtail sekä ylikasvaneet hampaat/kynnet. Myös vanhan rotan hoidon erityistarpeet sekä lopetus käsitellään tässä luvussa. Myös rotan lääkinnästä (kuinka antaa lääke) annetaan neuvoja. Tämä on myös ensimmäinen kirja, jossa neuvotaan miten rotalle voi tehdä ”hautomon”, eli lämpimän eristyshäkin sairaalle rotalle.

Yleisesti ottaen kyseessä on siis kirja, johon tutustuminen voisi olla hyödyllistä myös muille kuin kirjan tarkoitetulle kohdeyleisölle. Toivoisin itse, että tämä suomennettaisiin mahdollisimman pian, vaikka se taitaakin olla turha toive. Onneksi tätä kirjaa saa kuitenkin myös Suomesta, edes englanniksi.


+ Kattava kokonaisuus
+ Erittäin laajat luvut ruokinnasta ja rotan terveydestä

- Englanniksi (niille jotka eivät englantia kunnolla osaa)

Kokonaisarvosana: 5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti